A hatóanyagok a növényi anyagcsere folyamán keletkezett olyan vegyületek, amelyek az emberi vagy állati szervezetbe jutva élettani hatást képesek kifejteni.

A növényi drogok előállításával és a belőlük készült különféle kivonatokkal a hatóanyagok sokkal hozzáférhetőbbé válnak az emberi szervezet számára.

A növényi drogokban ismert főbb hatóanyag-csoportok

1. alkaloidok: olyan N-tartalmú növényi anyagok, amelyek bázikusak, savakkal sót képeznek és az emberi szervezetre általában erős és jellegzetes fiziológiai hatással vannak

2. glikozidok: növényi eredetű szerves vegyületek, amelyekben egy nem cukor típusú vegyülethez (aglikon) egy vagy több, azonos vagy különböző cukormolekula kapcsolódik. A fenolos glikozidok gátolják a baktériumok, gombák fejlődését. A kéntartalmú glikozid (mustár, torma) a bőrben hisztamint szabadít fel, helyileg vérbőséget idéz elő.

3. illóolajok: nem egységes vegyületek, hanem különböző vegyületeknek (többnyire terpének, terpénszármazékoknak) az elegyei. Olyan növényi hatóanyagok, amelyek általában vízgőzzel lepárolhatók, vízben nem vagy csak nagyon rosszul oldódnak, szobahőmérsékleten maradéktalanul elpárolognak, gyakran jellegzetes, intenzív szagúak és ízűek. Általában baktériumölő hatásúak, gátolják a mikroorganizmusok fejlődését.

4. egyéb hatóanyagok:

· szénhidrátok

· nyálkaanyagok: gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett kiválóan gyógyítják az égési és egyéb sebeket hámosító hatásuk miatt

· aromás savak

· cseranyagok: jellegzetesen fenoloid típusú vegyületek. Összehúzó hatásuk a bőrön, valamint a nyálkahártyán érvényesül, ezért gyulladások, izzadás, értágulatok ellen gyakori a felhasználásuk. Antibakteriális hatásúak, vérzéscsillapítók és gyulladáscsökkentők.

· növényi festékanyagok: 1. klorofill, 2. karotinoidok, 3. anthociánok, 4. flavonoidok (bioflavonok). Tartósítják, és hatásosabbá teszik a vitaminokat, erőteljes antioxidánsok (hatásosak a szabad gyökök ellen), segítik a bőrt a sugárzások feldolgozásában, valamint a szép bőrszín kialakításában.

· vitaminok: A-vitamin: hiánya a hám elszarusodását okozza. Szabályozza a faggyúmirigy működését, ellenállóvá teszi a hámréteget; C-vitamin: a zöld növényi részekben, a csipkebogyóban, citromban, paprikában stb. fordul elő; F-vitamin: hiánya haj- és körömtörékenységet, bőrszárazságot okoz, pótolhatjuk dió és mandula fogyasztásával  

· keserűanyagok: a bőr működését segítik, sokszor társulnak illóolajokkal

· szterolok

· fitoösztrogének: (iridoidok, aukubin, agnuszid) az emberi bőrön alkalmazva fokozzák a vér átáramoltatását, elősegítik a sejtszaporodást, és javítják a petyhüdt bőr tónusát.

· szójalecitin: természetes emulgálószer, emulzióstabilizátor, 1-2 % mennyiségben bőrtápláló bőrrokon anyag (a szójababból extrahált olajat vízzel addig kevernek, míg az olajban jelenlevő lecitin kiválik, ezután finomítják)

 

akácvirág (Robinia pseudacacia):   illóolaj (farnezol, nerol, linalool, terpineol, benzilalkohol, antranilsav- metilészter), flavonoid glikozid (robinin, akaciin, robigenin)

 

alma (Malus sylvestris):   szerves savak, cukrok, pektin, vitaminok, cellulóz, ásványi sók, cseranyag, foszfor

 

aloé (Aloe):   aloin, poliszacharidok, glükóz, antrachinon, glykoprotein, karotinoidok, szaponin, albumin, esszenciális olaj, szilícium, mészfoszfát, vas, szerves savak, enzimek, ásványi só, vitaminok

 

ánizs (Pimpinella anisum):   illóolaj (transzanetol, metilkanikol)

 

barátcserje (Vitex agnus-castus):   illóolaj, glikozidok, flavonoidok, kasztin (keserűanyag), fitohormon

 

bazsalikom (Ocimum basilicum):   illóolaj, metilkavitol, linalool, eugenol, szeszkviterpének, flavonoid kávésav, esztragol,

 

berkenye (madárberkenye) (Sorbus aucuparia):   C-, B-vitamin, szorbit, cseranyag, zsírosolaj, karotin, flavonoidok, szerves savak, ásványi só, amigdalin, nádcukor, glükóz, nyomelem

 

birsalma (Cydonia oblonga):   cukrok, cseranyagok, C-vitamin, szerves savak, pektin, nyálka

 

bodza (Sambucus nigra):   a virágban találhatók a flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, cianidin glikozid (festékanyag), illóolaj, nyálkaanyag; levélben: cseranyagok, sambunigrin glikozid; a termésben találhatók a szerves savak, antocianinok, A- és C-vitamin, cseranyagok, cukrok, illóolajok

 

borágó (Borago officinalis):   a termésében található a zsíros olaj; hajtásban, levélben található a nyálka, szaponin, cseranyag, illóolaj, ásványi sók

 

borostyán (Hedera helix):   a levélben találhatók a triterpén szaponinok, szeszkviterpének, rutin, kempferol-3 rutinozid, alkaloid (emetin), poliacetilén, falkarinol, falkarinon

 

büdöske (Tagetes patula):   lutein-karotinoid típusú festék, illóolaj, flavonoidok, helenien, patuletin, alfaterpineol, ocimén, linalool

 

cickafark (Achillea millefolium):   a virágzatban és levélben található az illóolaj (prokamazulén, germacrene, béta-pinén, sabinén, stb.), szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, achillein keserűanyag, cseranyag, kolin, gyanta, aszparagin, inulin, zsírosolaj, enzim, kálium, nitrát, fehérje, ecet- és almasav

 

citrom (Citrus limon):   C-vitamin, bioflavonok, limonen, citrál aldehid, monoterpén szénhidrogén

 

citromfű (Melissa officinalis):   a növény föld feletti részeiben (elsősorban a levélben) található az illóolaj (fő komponensei: citrál, citronellál, gerániol, linalool), rozmaring- és más fenolkarbonsavak, triterpének, flavonoidok, cseranyag, nyálka, keserűanyag, gyanta

 

csalán (Urtica Dioica):   a levélben és a herbában található a klorofill, karotinoidok, B-, C-, K-, U-vitamin, triterpének, szterolok, glükokinin, flavonoidok (kvercetin, kempferol, izorhamnetin), aminok (hisztamin, szerotonin, kolin), ásványi anyagok; a gyökérben találhatók a sztrerolok, kumarin, cseranyagok, fenilpropán származékok, lignán; a magban található az A-, K- vitamin, fehérje, nyálkaanyag, zsíros olaj; nagy a vas, réz, kén, kalcium, nátrium, foszfor, szilícium, xantophil tartalma; a fitohormonok és enzimek tárháza

 

csengőlinka / orbáncfű (Hypericum perforatum):   hipericin, quercitin, hipericin szerű vörös festékanyag, flavonoid (hiperosid, rutin, biapigenin), illóolaj, cseranyag, karotinok,     C-, P-vitamin, fitoncidok, nikotinsav, kolin, pektin, flobafén, cukor

 

csipkebogyó (Rosa canina):   A-,  B1-,B2-, főleg C-, P-, K-vitamin, bioflavonok, karotinoidok, szénhidrátok, illóolaj, cseranyag, pektin, nikotinsav, szerves savak, zsírosolaj, vas, anthociánok, magnézium, szelén, tannin, ásványi sók, mész, ritka nyomelemek

 

diólevél (Juglandis folium):   juglon és más keserűanyag, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, inozit

 

egres (Ribes crispa):   B1-, C-vitamin, ásványi anyagok, gyümölcssavak, pektin

 

erdei mályva (Malva sylvestris):   nyálka, cserzőanyag, virágában festékanyag is

 

eukaliptusz (Eucalyptus globulus):   cineol tartalmú illóolaj, ellág- és galluszsav, keserűanyag, gyanta, antibakteriális sajátságú anyagok, azaz fitoncidok, csersav

 

édeskömény (Foeniculum vulgare):   illóolaj, fehérje, zsíros olaj, terpén, sabinén, dihidrocarreol

 

fehér árvacsalán (Lamium album):   cseranyag, illóolaj, szaponinok, nyálka, kolin, hisztamin, metilamin, tiramin, flavonglikozidok, iridoid glikozidok, lamalbid

 

fehérmályva-gyökér (Althaea officinalis):   nyák, keményítő, glikozidok, pektin, csersav, foszfát, lecitin; főzete hidratáló, adsztringens hatású

 

fekete üröm (Artemisia vulgaris):   illóolaj (cineol, kampfer, linalool, tujon), flavonol-glikozidok, keserűanyag, inulin, gyanta, cseranyag

 

fenyő (Pinus sylvestris):   illóolaj, fenyőgyanta; az illóolaj (terpentinolaj) különböző gyűrűs terpéneket tartalmaz, főleg alfa-pinént; a fenyőgyanta főleg diterpéneket és lignánokat tartalmaz

 

festőmályva vagy fekete mályva (Althaea rosea):   poliszacharidok, nyálka, cserzőanyag, antocianidin festékanyagok (delfinidin, malvidin glikozidok)

 

fűz (Salix alba):   fenol-glikozidok (szalicin), aromás aldehidek és savak, szalicil-alkohol, saligenin, flavonoid-glikozidok, tanninok

 

ginkgó (Ginkgo biloba):   a levélben található: ginkgolid A, B és C, bilobalid, flavonol-glikozidok, bioflavonok, rutin, procianidinek, organikus savak, ginkgolsav, karotinoidok, SOD (vasalapú superoxid dismutaz); a magvakban találhatók a ginkgolsavak, bilobol, ginnol

 

görögszéna (Trigonella foenum-graecum):   a magban található a nyálkaanyag, trigonellin, szteroid szaponinok, zsíros olaj, kolin, keserűanyag, C-vitamin

 

grépfrút (Citrus paradisi):   keserűanyag, vitaminok, ásványi anyagok, illóolaj

 

hársfa (Tilia cordata):   a virágban találhatók a flavonoidok, illóolaj, nyálka, cserzőanyag

 

jukka (Yucca filamentosa):   szteroid szaponinok, fitoösztrogének

 

kakukkfű (Thymus vulgaris):   illóolaj (timol, karvakrol, p-cimol, borneol, linalool, cineol, észterek, savak), cserzőanyag, keserűanyag, gyanta, szaponin

 

kerekrepkény (Glechoma hederacea):   illóolajok, cseranyagok, glechomin, keserűanyag, szaponinok, gyanták, viaszok, aminosavak

 

komló (Humulus lupulus):   a tobozban található a humulon- és lupulon tartalmú gyanta, keserűanyag, cseranyagok, mircén tartalmú illóolaj, flavonoidok, zsír, viasz, aszparagin, ásványi sók, cukor, fehérje; nagyon hatásos fitoösztrogéneket tartalmaz

 

kökény (Prunus spinosa):   flavonoidok, cukor, cseranyag, növényi savak, C-vitamin,  pektin, festékanyagok, nyomelemek, vas

 

körömvirág (Calendula officinalis):   a virágban találhatók a vízben oldódó flavonoidok, zsíroldékony sárga-, narancssárga karotinoidok, vízben oldódó szaponinok, zsírban oldódó triterpének, illóolajok, vízben oldódó nyálkaanyagok, E-vitamin; újabb vizsgálatok szerint magvaiból hidegen sajtolt zsíros olaj legfontosabb alkotórésze egy C-18-as zsírsav (calendula-sav) gyulladáscsökkentő hatású, fitoszterinek

kövér portula / kövér porcsin (Portulaca oleracea):   vas, C-vitamin

 

kövirózsa (Sempervivum tectorum):   a levélben találhatók a szénhidrátok, izocitromsav, citromsav, almasav, malonsav, szabad aminosavak (aszparaginsav), fenolkarbonsav (kávé-, klorogénsav), flavonoid, cserzőanyag, C-vitamin, nyálka

 

kukorica (Zea mays):    zsíros olaj, szitoszterin

 

kukoricacsíra-olaj:   E-vitamin, F-vitamin, foszfatid

lándzsás útifű (Plantago lanceolata):   az útifűfélék közül legfontosabb a lándzsás útifű drogja; iridoid-glikozidok, aukubin, polifenolok, nyálkaanyag, fruktóz, galaktóz, glükóz, arabinóz, C-vitamin, cserzőanyag, citromsav, uronsav, illóolaj, kumarin, aesculetin, flavonoidok,  cink, kálium, invertáz és emulsin enzimek

 

lenmag: a magban található a zsírosolaj (linolsav, linolénsav, egyéb telítetlen zsírsavak), nyálkaanyag, fehérje, foszfatid, cianidin glikozidok, F-vitamin, szterolok, fitoszterol

 

levendula (Lavandula angustifolia):   a virágban található az illóolaj (linalil-acetát, linalool, borneol, kámfor, geraniol, citronellol), cserzőanyagok, kumarinok, urzolsav, flavonoidok, szterolok

 

ligetszépe (Oenothera biensis):   zsíros olajának jellemző alkotórésze a remolsav és főleg a gamma-linolénsav, amely az omega-6 zsírsavak közé tartozik

 

linária (Linaria vulgaris):   linarin és más flavon-glikozidák, pektin, cseranyag, gyanta, fitoszterinek, szerves savak

 

lucerna (Medicago sativa):   szaponinok, vitaminok, ásványi sók

 

mahónia (Berberis aquifolium):   berberin, oxicantin, berbamin, stb.

 

majoránna (Origanum majorana):   illóolaj (fő alkotórészei: kanakrol, kavikol, terpineol), cseranyagok, keserűanyag, gyanta,

 

mandula (Prunus dulcis):   flavonoidok, szénhidrátok, olajok, illóolajok

 

martilapu (Tussilago farfara):   levélben és virágzatban található a nyálka, inulin, cseranyag, flavonoidok, triterpénszármazékok, szterol; cink, C-vitamin, illóolajok

 

meggy (Prunus cerasus):   pektinek, gyümölcssavak, cukrok, bioflavonok, vitaminok, ásványi sók, nyomelemek

 

menta (borsosmenta) (Mentha):   illóolaj (mentol, menton, piperiton, mentofurán, pinén, sabinen), flavonoidok, rozmaringsav; fodormenta:   illóolaj (1-karvon, linalool, alfa-pinén, béta-pinén, limonén,  stb.), cserzőanyag, flavonoid, keserűanyag

 

mezei katáng-cikória (Cichorium intybus):   cholin, inulin, laktukin, intibin, pektin gyümölcscukrok, gyanták, keserűanyagok

 

méz:   vas, réz, mangán, szilícium, mész, kálium, nátrium, foszfor, magnézium; C-vitamin, riboflavin (G-vitamin), nikotinsav, B2 vitamin, acetilkolin, enzimek, viasz, virágpollen

 

mogyorólevél (Corylus avellana):   illóolaj, polifenol jellegű cserzőanyagok, cukor, flavonoidok, katechinszármazékok, szterolok, klorogénsav

 

narancs (Citrus sinensis):   a héjában és a levelében aromaterapikus keserűanyag van, illóolaj, C-vitamin

 

naspolya (Mespilus germanica):   gyümölcssavak, glikolsav, alfahidroxisav, kovasav, szorbit, szorbin, szorbonsav, gyümölcscukor, pektin, foszfor, ásványi só, nyomelem, bioflavonok; magokban zsíros olaj; a gyümölcs héjában különösen értékes lignánok találhatóak

 

orvosi ziliz / fehérmályva (Althaea officinalis):   poliszacharid, keményítő, flavonoid glikozid, zsíros olaj, nyálka, illóolaj

 

ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides):   nyálka, szaponinok, flavonoidok, (apigenin, lutedin) karotinoid-glikozidok

 

őszibarack (Prunus persica):   gyümölcscukrok, gyümölcssavak, karotinoidok (A-vitamin), bioflavonok, C-, P-vitamin, aromás anyagok pektinbe foglalva

 

paprika (Capsicum annuum):   karotinoid típusú festékek, kapszaicin, illóolaj, cukrok, flavonoidok, provitaminok, vitaminok (A, C, B2, E, nikotinsavamid), kapszicin alkaloida, zsíros olaj, nyákanyagok, kálium, foszfor, kalcium, magnézium

 

paradicsom (Lycopersicon esculentum):   ásványi sók, vitaminok; paradicsommagban: E-vitamin tokoferoljai, alfa béta karotin, linol, linolénsav, F-vitamin, folyékony viaszok, szelén, bioflavonoidok, likopin

 

pásztortáska (Capsella bursae-pastoris):   flavonoidok, alkaloidok, tiramin, hisztamin, kolin, acetilkolin, prolin, diozminglikozid, C-vitamin, káliumsó, cseranyag, gyanta, a magban zsíros olaj

 

petrezselyem (Petroselinum sativum):   illóolaj, apiin glikozid, flavonoidok, A- és C-vitamin, nyálka, zsíros-olaj, ásványi sók, cukor, béta-karotin, klorofill

 

pitypang (Taraxacum officinale):   triterpén, keserűanyag, taraxacin, inulin, D-vitamin, cukor, nyálka; levelében jelentős a C-, A-, B-vitamin tartalom; gyökerében van szaponin is, az egész növény magas káliumtartalmú

 

ribizli (Ribes rubrum):   C-vitamin, szorbit, pektin, bioflavon, lignánok

 

ricinus (Ricinus communis):   magban: zsíros-olaj (ricinolsav, olajsav, sztearinsav, linolsavas- és telítetlen zsírsavas észter); a mag erősen mérgező anyagokat is felhalmoz: alkaloid (ricinin), egy erősen toxikus fehérje (fitohemagglutinin) hideg sajtolással, majd ezt követő hőkezeléssel a toxikus anyagok eltávolíthatók

 

rozmaring (Rosmarinus officinalis):   illóolajok, cineol, borneol, kámfor, terpén, cseranyagok, flavonok, szaponinok, savak, szitoszterin, betulin

 

rózsaszirom (Rosa):   illóolaj, cseranyag, flavonoidok, cianin, cukor, viasz

 

sarkantyúvirág / sarkantyúka / pücülő (Tropaeolum majus):   C-vitamin, benzilmustárolaj, kéntartalmú glikozidok

 

sárgabarack (Prunus armeniaca):   A-, B-, C-, D-vitamin, bioflavonok, gyümölcscukrok, gyümölcssavak, nyákok, pektinek

 

sárgadinnye: (Cucumis melo):   A-, C-vitamin, pektin, bioflavonok, illóolajok, gyümölcscukrok

 

sárgarépa (Daucus carota):   pektin, béta karotin, bór, kálcium, réz, vas, cink, gyümölcscukrok

 

sütőtök (Cucurbita maxima):   karotin, xantophil, A-vitamin, flavonok

 

szaponária (Saponaria officinalis):   szaporubrin, szaponin, marrubin, zsírsav, glikozidok, aglikonok, kvillájasav, cukor és más szénhidrátok, keserűanyag, illóolajok, nyálka, gyanta, viasz, zsír

 

szeder (Rubus fructicosus):   a levélben találhatók a cserzőanyagok (főleg gallotanninok, dimer ellagitanninok), karbonsavak (citrom és izocitromsav)

 

szemvidító fű (Euphrasia rostkoviana):   iridoid glikozidok (pl.: aukubin, katalpol, ixorozid), fenilpropán glikozidok, csersav

 

szegfűszeg, szegfűszegolaj (Eugenia caryophyelata):   illóolaj, (eugenol) érzéstelenítő és antiszeptikus hatású

 

szezámmag (Sesamum indicum):   A-, B-, K- és E-vitamin, aminosavak, kalcium, foszfor, telítetlen zsírsavak, lecitin

 

szőlő (Vitis vinifera):   bioflavonok, C-vitamin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas és réz sók, tanin, gyümölcssav, gyümölcscukor, nyomelemek, jelentős rost és zsírtartalma, O.P.C.

 

torma (Armoracia lapathifolia):   a gyökérben találhatók a mustárolaj, mustárolaj glikozidok, B-, C-vitamin, ásványi sók, illóolaj, aminosavak, csípős ízét a mirozin enzim okozza

 

tűztövis (Pyracantha coccinea):   palmitin, oxiakaulin, izotetrandin

 

tyúkhúr (Stellaria media):   kalcium, kálium, A-, B-, C-vitamin, szaponinok, ásványi sók, illóolajok

 

uborka (Cucumis sativus):   ásványi sók, pektin, aminosavak, bioflavonok, kálium, nátrium, szilíciumdioxid, kalcium, kén

 

vadárvácska (Viola tricolor):   illóolajok, triterpénvázas szaponinok, a szalicilsav metilészterének glikozidjai, flavonoidok, cser- és nyálkaanyagok, magnézium tartaricum, violaquercitrin

 

vadgesztenye (Aesculus hippocastanum):   szaponin (eszcin), rutin, allantoin, cseranyagok, kempferol, flavonoid-glikozidok, keményítő, purinszármazékok, kolin, cukor, B-, C-, K-vitamin, zsírosolaj,

 

vadszőlő (Parthenocissus inserta):   gyümölcssavak, C-vitamin, glikolsav

 

vérehulló fecskefű (Chelidonium majus):   alkaloidok (kelidonin, sanguinarin, alfa- és béta-homokelidonin, berberin, keleritrin, stb), kelidon- és más szerves savak, C-, PP-vitamin, illóolaj, festékanyagok, gyanta, fehérjebontó enzimek

 

vöröshagyma (Allium cepa):   illóolaj, kvercetin, citromsav, inulin, pektin, pentóz, allirodanid, olajában szulfidok, Fluor, C-vitamin

 

vöröshere (Trifolium pratense):   A-, B-, B6-, B12-, C-, E-, K1- vitaminok, niacin, pantoténsav, biotin, folsav, esszenciális aminosavak, ásványi sók, nyomelemek, kalcium, foszfor, mangán, vas, cink, réz, fruktózok, fitoösztrogének

 

zsálya (Salvia pratensis):   illóolaj, tujon, eukaliptol, polifenol, cineol, cseranyagok, keserűanyagok

 

zsurló (Equisetum arvense):   szilíciumot halmozó növény (kovasavszármazékok), poliénsavak, ekvizetolsav, germánium, kén, kálium, flavonoidok, nikotin, ekvizetonin, szaponin, keserűanyag, gyanta, zsírok

 

vissza a címoldalra





 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


albar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!