Az egyház egyik legbecsesebb ereklyéje Győrben
„Sebeid szereztek számomra gyógyulást”


„Sebeid szereztek számomra gyógyulást" – imádkozta a torinói érsek a lepel előtt. A Jézus szenvedéseiről tanúságot tevő torinói lepel a feltámadás reményét közvetíti. A győr–nádorvárosi plébánián november 19-től lehet megtekinteni a lepel eredeti méretű hiteles másolatát. Berkes Gyula plébánossal beszélgettünk.

– Magyarországon egyedülálló kezdeményezésük, hogy kiállítják a torinói lepel eredeti méretű, hiteles másolatát Győrben. Honnan származott az ötlet?
– 2010 májusában jártam Torinóban, mikor az eredeti lepel ki volt állítva. A Don Bosco-templomban felfedeztem az eredeti méretű másolatot. Ezt látva megértettem, mennyit jelent az érzelmi megtapasztalás azzal kapcsolatban, amit hiszünk, de nem látunk. Az embernek szüksége van az érzelmi átélésre, sokszor kevés a szó. Ezért gondoltam arra, hogy el kell hozni ezt az ereklyét Magyarországra.

 

– Hogyan sikerült megszerezni?
– Egy bizottság foglalkozik azzal, hova helyezhető ki ez az eredeti méretben készült másolat. Hozzájuk kellett benyújtanunk igényünket, így szereztük meg az engedélyt. Ekkor merült fel a következő probléma: a másolat ára olyan magas volt, amit egy egyházközség nem tud vállalni. Újabb kérelem következett, a bizottság ugyanis külön foglalkozik Kelet-Európával. Fontosnak tartják a lepel tiszteletének szorgalmazását, ezért Magyarország ajándékba kapta a másolatot.

– Olaszországban az eredeti kiállításakor egy hónap alatt egy millió ember kereste fel a leplet. Mi magyarázza ezt az érdeklődést?
– Részben a természetes emberi kíváncsiság, amit a média is táplál a lepel hitelessége kérdésében folytatott vitával. A másik oldalon ott az ember vágya, hogy megtapasztaljon valamit a halál titkáról, és keresi a reményt, hogy a szenvedés vezet valahova.

– XVI. Benedek pápa a lepel előtt tartott elmélkedésében arról beszélt, hogy ez a halott testet takaró textília arra mutat rá, hogy Jézus a halálban maradásban is osztozott velünk, emberekkel. Eljut-e ez az üzenet az emberhez?
– A másolat elhelyezése számunkra az ima és áhítat napja. Zene és költészet szövi át ünneplésünket. Felidézzük az evangéliumok tanúságát Jézus eltemetéséről, az üres sírban összehajtott lepelről. A látható segít abban, hogy a nem láthatót higgyük.

– Az evangélium gyakran említi az ember igényét, hogy látható jelet kér. E lepel is egy jel?
– Meggyőződésem, hogy a tudás és a hit egymásra épül: hinni nem lehet tudás nélkül, és a tudás sem igazi hit nélkül. Ha megnézzük történelmünket, látható, hogy az ember időről időre kapott bizonyítékokat. Itt vannak például a Mária-jelenések, a kumráni tekercsek, az ásatások során talált bibliai helyek.

– Sok keresztény szerint nincs szükség ilyen tárgyakra, mert ott van nekünk Jézus tanítása.
– Valóban; de épp Jézus példáján láthatjuk, hogy tanítását mindig megerősítette tettekkel. Nekünk, embereknek fontos érzelmi úton is közeledni ahhoz, akiben értelmünkkel hiszünk, ez megerősíti hitünket. Más az, amit érzünk, és amit tudunk. Az érzelem motivál.

– Mi a helyzet a hitelességgel?
– Bár a Vatikán még hivatalosan nem mondta ki, de elismerik a hitelességet. Komoly bizonyítékaink vannak: a lepel anyaga bizonyíthatóan az első három századból való. A rajta talált vér emberi eredetű, a porszemcsék Jeruzsálem környékéről származnak – igazolták a vegyészeti vizsgálatok. A rómaiak büntetési rendszeréről is vannak ismereteink: ugyanazért a dologért senkit nem bűntettek meg kétszer. Így Pilátus azzal, hogy megostoroztatta Jézust, a kereszttől akarta megmenteni. Ilyen kettős büntetésben csak Jézus részesült. Ez magyarázza, hogy testét vér borította.

– Nagy érdeklődésre számít?
– Szeretnénk, ha az ereklye nálunk is megszólítaná az embereket. Várjuk a látogatókat, napközben 10 és 12, illetve 16 és 18 óra között, bejelentés alapján fogadjuk az érdeklődőket.

Trautwein Éva

* * *

A győri Szent Kamillus-templomban november 19-én, pénteken 17.30-kor kezdődik az a szentmisével egybekötött ünnepség, melyen bemutatják a torinói lepel tökéletes másolatát. A torinói lepel másolata megtekinthető hétfőtől péntekig hivatali időben: délelőtt 10 és 12 óra között, délután 16-tól 18 óráig. Csoportoknál előzetes bejelentkezés szükséges: levélben (9024 Győr, Kálvária u. 15.) vagy telefonon: 96/413-904


Magyar Kurír


vissza a címoldalra

 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


albar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!