650 ezren élnek a szegénységi küszöb alatt

Pozsony. Nőtt a szegények száma Szlovákiában. A tegnap közzétett EU SILC 2010 felmérés szerint tavaly a lakosság 12 százaléka – vagyis több mint 650 ezer ember – élt a szegénységi küszöb alatt. Ez 100 ezerrel több, mint 2009-ben.

A szegénységi küszöb tavaly az egyszemélyes háztartásokra számítva 306 euró volt havonta, vagyis 3670 euró évente. Egy „klasszikus” négytagú család esetében (két felnőtt, két kiskorú gyermek) a szegénységi küszöb évi 7700, azaz havi 641 euró. Ha egy négytagú család nem rendelkezik ennyi tiszta bevétellel havonta, szegénynek számít. (A küszöb természetesen minden országban más és más, mivel a „nemzeti” bevételeket veszik alapul. Az értéket az adó és járulékok levonása után rendelkezésre álló összegből számolják ki. )

A legszegényebbek a statisztikai felmérés alapján a munkanélküliek, 41,1 százalékuk él a szegénységi küszöb alatt. A nyugdíjasok 6,7 százalékának a bevétele alacsonyabb, mint a szegénységi küszöb, az aktív keresőknek pedig 5,7 százaléka számít statisztikailag szegénynek.

A háztartások típusa szerint a legrosszabb helyzetben a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők vannak, 29,8 százalékuk szegény. Nehéz helyzetben vannak a gyermeket, gyermekeket nevelő egyedülálló szülők is. Általánosságban elmondható, hogy minél több a gyermek egy családban, annál nagyobb a szegénység kockázata. A legjobb helyzetben a gyermektelen párok vannak, ill. azok, akiknek már felnőtt gyerekük van, közülük 8,1 százaléknyian élnek a szegénységi küszöb alatt.

Az EU SILC felmérés szerint a nők anyagi szempontból rosszabbul állnak, mint a férfiak. 12,2 százalékuk él a szegénységi küszöb alatt, a férfiaknál ez 11,7 százalék. Anyagi szempontból a legrosszabb helyzetben a 18–24 év közötti és a 65 év feletti nők vannak. A férfiak esetében szintén a 18–24 év közöttiek a legszegényebbek, őket követi a 25–48 éves korosztály, azaz éppen az a réteg, amelyet a legaktívabbnak, „ereje teljében” levőnek tekintünk. A 17 év alatti gyerekek jelentik a legveszélyeztetettebb korosztályt: csaknem 19 százalékuk nő fel a szegénységi küszöb alatt élő családban.

Nemzetközi összehasonlításban, a szegénységi küszöböt alapul véve egyébként Szlovákia az Európai Unió legkevésbé szegény országai közé tartozik. Csehország és Izland után a harmadik (az uniós tagállamokon kívül Izlandot és Norvégiát is vizsgálták). Köszönhető ez annak, hogy nálunk és az említett országokban még mindig viszonylag kicsik a társadalmi különbségek.

Az összehasonlítás azonban nem lehet objektív, hiszen mást jelent például Angliában szegénynek lenni, és mást Szlovákiában, hangsúlyozta a statisztikai hivatal munkatársa, Ľudmila Ivančíková. Hogy valamennyire objektív legyen az összehasonlítás, a vásárlóerőt is vizsgálták. Ez alapján Szlovákia már a legrosszabbul teljesítők közé, azaz a lista végére került, Lengyelországgal, Magyarországgal, Észtországgal, Litvániával, Bulgáriával és Romániával egyetemben, ám ezek között Szlovákia áll a legjobban.

SÁNDOR RENÁTA

 

vissza a címoldalra

 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


albar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!